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THE COURT OF JUSTICE GIVES GUIDANCE
IN DJ V RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA
AND R/ V STADT OFFENBACH AM MAIN

REBECCA ZAHN"

KeywoRrbs: working time - Court of Justice - stand-by time - rest period - Working Time Directive -
health and safety.

On 9 March 2021, the Grand Chamber of the Court of Justice of the European Union
(CJEU) added two judgments to a long line of case law interpreting the meaning of
“working time” under art. 2 of Directive 2003/88/EC (the “Working Time Directive”). Art. 2
defines “working time” as any period during which the worker is working, at the em-
ployer’s disposal and carrying out his activity or duties. The opposite to working time is
a “rest period”, defined in art. 2 as any period which is not working time. The two are
mutually exclusive. There is a plethora of case law examining the scope of “working
time”, particularly in the context of on-call work.! The CJEU has generally adopted a
progressive approach to the Directive, widening its scope through a broad interpreta-
tion of what counts as “working time”, and bestowing the rights contained within the
Directive with a fundamental character.? In D/ v Radiotelevizija Slovenija® and RJ v Stadt
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Offenbach am Main* the CJEU was asked to consider whether and how stand-by time
spent at home falls within the scope of art. 2.

The facts of the cases are relatively straightforward. DJ v Radiotelevizija Slovenija con-
cerned a service technician (D)) who worked at two remote transmission centres. Due to
the location of the centres and the distance between them and DJ's home, the employer
provided accommodation at the centres for DJ and a colleague. Both technicians worked
12-hour shifts, considered “actual working time” under Slovenian law and paid at a normal
salary rate. In addition, there was a stand-by system, not counted as “working time”, when
the technicians were paid 20% of their normal salary. If a technician was on stand-by then
he was required to be contactable by telephone and available to attend work within one
hour. D) lodged an action claiming that stand-by time should be counted as normal work-
ing time and be paid as such due to the fact that he lived at his workplace 24-hours a day
and that the remote location of the transmission centres meant that he could not easily
engage in leisure activities when not working. DJ lost his case at first and second instance.
The Slovenian Supreme Court sought guidance from the CJEU on whether the stand-by
system at issue constituted “working time” under art. 2 of the Working Time Directive; and
whether the placing of service accommodation at that worker’s disposal because of the
difficulty in accessing his or her workplace and the limited nature of the opportunities to
pursue leisure activities within the immediate vicinity of that workplace are to be taken
into consideration in that classification.

R/ v Stadt Offenbach am Main raised similar questions. The case concerned a firefighter
(RJ) who worked regular service hours and was also required to carry out incident com-
mand service (so-called “Beamter vom Einsatzleitdienst” or “BVE service”) as part of a
stand-by system outwith normal working hours. RJ usually carried out BVE service at 10-15
weekends per year. During BvE service, RJ could choose his whereabouts but had to be
contactable at any time and have his service uniform and his service vehicle with him. If
required to attend an incident then he had to be close enough so that he could reach the
Offenbach am Main town boundary within 20 minutes of being called. R] requested that
BVE service be recognised as working time and that he be remunerated accordingly. The
Administrative Court Darmstadt sought clarity from the CJEU on whether RJ's period of
stand-by time/the BVE service constitutes “working time” within the meaning of art. 2 of
the Working Time Directive; and whether the frequency of call-outs during stand-by time
are relevant in deciding whether stand-by time constitutes working time.

The CJEU's starting point in both judgments was to recall the importance of the
Working Time Directive in protecting the health and safety of workers. By establishing
the right of every worker to a limitation of maximum working hours and to daily and
weekly rest periods, the Working Time Directive gives specific form to the fundamental
right to fair and just working conditions, expressly enshrined in art. 31(2) of the Charter
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of Fundamental Rights. It follows that the provisions of the Directive may not be inter-
preted restrictively to the detriment of the rights that workers derive from it and that
compliance with the Directive should not be subordinated to purely economic consid-
erations. Against that background, the CJEU reiterated its well-settled case law starting
with Simap and Jaeger which held that stand-by time in its entirety is to be considered
working time when the worker is required to be physically present at the place deter-
mined by the employer, and to remain available to the employer in order to be able, if
necessary, to provide his or her services immediately. The key characteristics of such
time are that the worker must remain apart from their family and social environment,
and has little freedom to manage the time during which their professional services are
not required. In Matzak, the CJEU further clarified that standby-time carried out at home
can also, in its entirety, be considered working time where a worker (in this case a fire-
fighter) is under an obligation to respond to calls from their employer within eight
minutes. The short call-out time in Matzak had the effect of objectively limiting the op-
portunities which a worker has to devote themself to any personal and social interests.>

The CJEU in Df and R/ reversed the presumption set out in Matzak to find that the en-
tirety of periods of stand-by time spent at home would not be considered working time
within the meaning of art. 2 of the Working Time Directive unless the worker is con-
strained objectively and very significantly in their ability to manage their free time when
their professional services are not required (emphasis added).® The frequency of call-outs
and the length of stand-by time could be taken into account where appropriate to safe-
guard the health and safety of the worker.” The limited nature of the opportunities to
pursue leisure activities within the immediate vicinity of the place where the worker must
spend their stand-by time was irrelevant?, as was the free choice of the worker where to
have their home (whether closer or further away from their place of work).? The CJEU left
it up to the national courts to undertake a concrete assessment of the facts to determine
whether DJ and RJ's stand-by time fell within or outwith this definition of working time.
The CJEU made it clear that the Working Time Directive defined only working time and not
corresponding remuneration. The latter was a matter for national authorities.™®

The CJEU's approach in R/ and D marks a subtle shift in its jurisprudence. Hitherto,
there was a presumption that stand-by time spent at home, where a worker, in effect (due
to the nature of the stand-by obligations), remains constantly at the employer’s disposal,
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must constitute “working time” (Matzak). Such an approach followed from the Directive’s
purpose to protect the health and safety of workers by recognising the inherent disrup-
tion that stand-by time can have on a worker's private life even if it can take place at
home. It could have serious economic consequences for employers because a finding that
stand-by time is working time triggers the associated rights to a maximum working week,
rest periods and annual leave contained in the Directive.’” The decision that stand-by
time spent at home is not working time unless it objectively and very significantly impacts a
worker's ability to manage their free time, seems to provide some flexibility and to poten-
tially limit the Directive’s scope, but actually creates uncertainty and potential divergence
across the Member States. It is regrettable that the CJEU did not expand on what consti-
tutes an objective and very significant constraint other than to advocate a holistic consid-
eration of the facts in every case, taking into account the intensity of the stand-by time.
National courts will have to devise a sliding scale: the greater the geographical and tem-
poral restrictions on rest time, the more likely a period is to be considered as working
time. The question arises, following DJ and RJ, where should the cut-off be? It is difficult to
imagine a situation in a sector falling with the scope of the Working Time Directive which
is more constraining on leisure time then that faced by D), living with one other technician
in employer-provided, remote accommodation on a mountain doing shift work without
being able to return to his family. Similarly, in RJ, although the external circumstances
were less restrictive, the requirement to always have access to his uniform and service
vehicle and to be at the town boundary, dressed in uniform, within 20 minutes, effectively
rendered RJ at his employer’'s constant disposal during the stand-by time. Yet the CJEU did
not give a clear answer as to whether either case met the threshold of objectively and very
significantly constraining the workers' ability to rest.

The outcome in these cases will be a welcome development for those who favour a
more flexible approach to the interpretation of the Directive.'? Yet, at a time when the
boundaries between work and leisure time are increasingly blurred - a trend that has
been accelerated by the Covid-19 pandemic - it is unfortunate that the CJEU did not use
this opportunity to be more forthright in its assessment of what it means to be at an
employer's disposal. It is likely that this will lead to further cases testing the limits of
what constitutes working time.
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