Picture of virus under microscope

Research under the microscope...

The Strathprints institutional repository is a digital archive of University of Strathclyde research outputs.

Strathprints serves world leading Open Access research by the University of Strathclyde, including research by the Strathclyde Institute of Pharmacy and Biomedical Sciences (SIPBS), where research centres such as the Industrial Biotechnology Innovation Centre (IBioIC), the Cancer Research UK Formulation Unit, SeaBioTech and the Centre for Biophotonics are based.

Explore SIPBS research

Telford Drive, Edinburgh. Social Housing

Murray, Gordon and , gm+ad architects and , Manor Estates Housing Association (Funder) (2006) Telford Drive, Edinburgh. Social Housing. [Artefact]

Full text not available in this repository. (Request a copy from the Strathclyde author)

Abstract

This residential development brings together three landlocked sites previously under different ownership, to establish a strong sense of community and identity for future residents. The existing residential units currently back onto an area of overgrown waste ground. The new housing units and associated landscaping acts as a catalyst for improving the local environment. A proposed tram stop at the rear of the site will when implemented will enhance the permeability of the site and links to the wider community. While the overall scheme is proposed in three phases providing a total of 80 units, only Phase One consisting of 30 units has been built to date. The Master Plan is intended to work as a cohesive development, focused around a central landscaped street. However Phase One was designed to work as a 'stand alone' scheme. The central space is divided into a series of private and semi-private spaces intended to promote ownership of the surroundings whilst allowing social interaction between the residents. Individual blocks have been developed to continue the ideas of social interaction whilst always ensuring appropriate degrees of privacy can be achieved. A series of cantilevered 'boxes' sit over a ground floor podium, which creates an elevated shared terrace and additional amenity space. A series of conservatories, winter gardens and balconies overlook these areas and create the opportunity of personalised spaces. Awards 2008 ROYAL INCORPORATION OF ARCHITECTS IN SCOTLAND, ANDREW DOOLAN AWARD. BEST BUILDING IN SCOTLAND - FINAL SHORTLIST 2007 EAA AWARDS - HIGHCOMMENDATION 2007 SALTIRE AWARDS - COMMENDATION 2007 SCOTTISH DESIGN AWARD - AFFORDABLE HOUSING 2006 ROSES DESIGN AND ADVERTISING AWARD - BEST AFFORDABLE HOUSING - SILVER 2006 GIA AWARD Affordable Housing