Picture of wind turbine against blue sky

Open Access research with a real impact...

The Strathprints institutional repository is a digital archive of University of Strathclyde research outputs.

The Energy Systems Research Unit (ESRU) within Strathclyde's Department of Mechanical and Aerospace Engineering is producing Open Access research that can help society deploy and optimise renewable energy systems, such as wind turbine technology.

Explore wind turbine research in Strathprints

Explore all of Strathclyde's Open Access research content

South West Community Health Care Partnership headquarters building in Glasgow.

Murray, Gordon and , Glasgow City Council (Funder) (2008) South West Community Health Care Partnership headquarters building in Glasgow. [Artefact]

Full text not available in this repository. (Request a copy from the Strathclyde author)

Abstract

Five community health and care partnerships were established in April 2006 and are jointly managed by Glasgow City Council and NHS Greater Glasgow and Clyde. The South West CHCP will be the first next generation styled development to be delivered at Craigton Road. The building is designed to fully integrate with the surrounding landscape. It will provide a "one stop shop" offering a comprehensive range of community care services for older people, adults and children and their families and shall accommodate both community and voluntary organisations. The linear form of the building addresses the M8 motorway to the South, whilst the roof and end profile of the structural bays break down the mass and reduce the scale of building within the residential context of Craigton Road. The selection of Corten cladding reflects the area's dynamic shipbuilding heritage. Aerofoil roofs, orientated to maximise north light, are arranged in six bays which provide a coherent rhythm to the architecture measured at 5,700m² over two levels. The building is arranged as a sequence of spaces and thresholds, gradually becoming more private, organised around internal and external courtyards that allow connection back to natural light and air. Awards 2008 RSA ROYAL GOLD MEDAL for ARCHITECTURE Exhibited at RSA 2008 annual exhibition